10 faktaa kattohuollosta


  1. Säännöllinen huolto pidentää katon käyttöikää. VTT:n tutkimuksen mukaan katteen keskimääräinen käyttöikä Suomessa on noin 50 vuotta säännöllisesti huollettuna. Huollon laiminlyöminen kokonaan pudottaa tutkimuksen mukaan käyttöiän puoleen.
  2. Katon huoltaminen säästää katon elinkaarikustannuksia. Katon uudistaminen pinnoittamalla maksaa murto-osan uuden katteen asentamisesta.
  3. Pinnoittaminen on vaivaton vaihtoehto massiiviselle kattoremontille. Tavallisessa kattoremontissa kiinteistön ulkoalueet ovat työmaakäytössä pitkään, pinnoituksen aiheuttamat häiriöt asumiselle ovat minimaaliset.
  4. Katon tarkastus ja perushuolto pitäisi tehdä joka kevät ja syksy. Tarkastuksen yhteydessä on syytä arvioida katon yleiskunto, puhdistaa rännit, poistaa katolta irtoroskat, vaihtaa vaurioituneet tiilet tarkastaa läpiviennit, tikkaat ja lumiesteet sekä tarkastaa onko katolle alkanut muodostua sammal-, levä- tai muita kasvustoja.
  5. Katolle muodostuneen kasvuston poisto on tehtävä erityisen varoen, jottei katto vahingoitu. Ikikatto poistaa muodostuneen kasvuston juurineen ammattikäyttöön tarkoitetulla biologisesti toimivalla kasvustonpoistoaineella.
  6. Ikikaton käyttämä kasvustonpoistoaine on luokiteltu turvalliseksi sekä Suomen ympäristökeskuksen että Hengitysliitto Heli Ry:n toimesta.
  7. Painepesurin käyttö ei ole suositeltavaa tiilikaton puhdistukseen. Painepesun jälkeen katon huokoset aukeavat tarjoten entistä paremman kasvualustan erilaisille kasvustoille, painepesu ei myöskään poista kokonaan vanhoja kasvustoja. Painepesua voi siksi käyttää tiilikaton pesuun vain pinnoitukseen yhdistettynä.
  8. Mikäli katon kunto on päässyt huonoksi tai halutaan erityisen hyvä ulkonäkö suosittelemme pelkän kasvuston poiston sijaan pinnoitusta. Pinnoitus voi olla joko väritön tai sävytetty ja se hylkii vetta ja likaa. Pinnoite myös suojaa kattoa kasvustoilta.
  9. Kaikissa kattotöissä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen. Ikikaton ammattilaisilla on aina käytössään putoamiskorkeudesta riippumatta työsuojelumääräysten mukaiset putoamissuojaukset.
  10. Ikikaton luottettava katon kuntokartoitus antaa realistisen kuvan katon hoitotarpeista. Ikikaton toteuttamista huoltotoimenpiteistä toimitetaan tilaajalle raportti, joka toimii samalla takuutodistuksena. Myönnämme kasvustonpoistolle ja pinnoitukselle kahden vuoden tyytyväisyystakuun.